Els mitjans comarcals són la revolució més important des de la creació de la societat informació

Albert Vidal, corresponsal de la Agència EFE
Comença la marxa del Fòrum L'Arxiu, un mitjà que suposa un repte en l'impuls dels nous mitjans de distribució de la cultura. En aquesta ocasió tenim davant a Albert Vidal, corresponsal de l'Agència EFE en la comarca. La seva llarga trajectòria en la premsa comarcal li fan un referent per a la primera sessió del Fòrum, "els mitjans de comunicació al País Valencià: el cas del Camp de Morvedre".



Què opines que siga una associació cultural qui llance aquest tipus d'iniciativa?

Dintre del meu coneixement de l'associació diré que és una iniciativa molt bona, que promou la participació de la ciutadana i que té en els seus objectiu la base fonamental per a poder ser un referent cultural en la comarca. En el País Valencià ja hi han antecedents d'aquest tipus que és un terreny abonat per a seguir innovant. El Camp de Morvedre és una comarca amb una gran densitat de vida cultural i social, de manera que és bastant natural que es projecten activitats com aquesta en l'àmbit de la cultura.

És al periodisme comarcal cap a on es dirigeix el periodisme actual?

És imprescindible realitzar una clara distinció entre els mitjans comarcals i els mitjans "provincials". La tecnologia digital i les xarxes han de facilitat l'accés del púbic a sistemes i serveis de comunicació, i per tant als mitjans provincials que tenen més difusió a nivell d'internet, sens dubte en el seu moment els mitjans comarcals van tenir el seu auge i van constituir una innovació important en el devindre de les comarques. Ara devem mirar al futur i, el periodisme actual va camí d'introduir-se 100% en les noves tecnologies, i l'autopista de la informació que és internet pot arribar a globalitzar el actual sistema d'informació comarcal que existeix actualment. Per a la meva, els mitjans comarcals són la revolució més important des de la creació de la societat de la informació.

Quins són els avantatges i els inconvenients dels mitjans de comunicació comarcals?

Actualment en la comarca existeixen 4 mitjans escrits, 1 radiofònic, 2 audiovisuals i la delegació d'agència, com l'Agència EFE, és un bon simtoma de com funcionen en la comarca els mitjans de comunicació, el desavantatge podria ser la quantitat d'informació que es manegen en els 2 peridódics diaris i en els 2 setmanals. L'avantatge és poder estar informat gairebé diàriament de les coses que succeïxen en la nostra comarca de primera mà, és un luxe que no sempre som capaços de veure i percebre.

Creu que aquest tipus de projectes, Fòrum L'Arxiu, són bons per a la comarca?

A causa del caràcter cultural, pot ser un bon referent a nivell comarcal, això sí, es feta de menys que aquest tipus de inicitivas no les iniciïn ajuntaments i entitats culturals més grans per a poder donar més difusió a totes les idees, creo que la unió a.c. Falla Penya el Mocador i L'Arxiu són un binomi que durant anys poden intentar fer del seu causa, el referent cultural comarcal.

Com fomentaria vostè la participació dels joves en els projectes culturals que es desenvolupen en la comarca?

Els joves present i futur són un enigma, en processos participatius com el Fòrum Jove de Sagunt, es veia una dinàmica constant d'una quantitat de jovenes preocupats per la seua municipi, però sempre, donis del meu punt de vista, escassos, jo oferiria coses que els joves necessitessin, espais sobretot, no disposem d'espais condicionats per a realitzar activitats, ja tant a l'aire lliure com en un lloc tancat.

I per a finalitzar, què pot aportar el FÒRUM L'ARXIU que no s'hagi apotado ja?

És senzill i es desprèn dels seus objectius, crear una plataforma per a l'acció col·lectiva que promogua la cultura i el desenvolupament, la creació d'una càmera d'informació i experiència compartida i servir, en definitiva, com amfiteatre per a les accions i debats culturals.
Amb la tecnologia de Blogger.