Les Lletres Falleres Homenatgen La Labor Cultural Dels Llibrets Amb Un Festa Amb La Sàtira Com A Fil Conductor



La plataforma Lletres Falleres, una entitat formada per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), les comissions de falla la Malva d’Alzira, el Mocador de Sagunt i Borrull-Socors de València, i la plataforma Malalt de Falles, ha homenatjat la labor cultural que fan les comissions falleres a través dels llibrets amb una festa en què la sàtira s’ha convertit en el fil conductor i l’humor en el llenguatge amb què arribar a tots els racons de la festa.

 

Unes tres-centes persones han omplit el saló d’actes del Col•legi Cervantes de València per a donar carta de naturalesa a esta primera convocatòria dels Premis de les Lletres Falleres i conéixer el guanyador del premi #plf12, que ha sigut Enric Montoro Alfaro, de Gandia, per la piulada “En Castelló també hi han falles? – Calla, burro, això és l’aeroport de Castelló – I el ninot? – En això sí que tens raó”.

 

La gala va ser presentada per la periodista Ángeles Hernández, amb un original vestit inspirat en el logotip de les Lletres Falleres, i l’actor i director teatral Carlos Galiana, que van desplegar una variada mostra de gags, amb referències tant a qüestions polítiques com socials i falleres, inclòs un playback de la cançó “New York, New York” amb lletra adaptada als llibrets de falla.

 

Durant la cerimònia van rebre un diploma els guanyadors dels diferents premis convocats per les entitats que integren la plataforma de Les Lletres falleres:

 

- Premi Soler i Godes: “Dels romanços de cec a l’auca de F. Borrull”, de Manuel Pérez, publicat en el llibret de la Falla Borrull-Socors.

 

- Premi Malva-Alzira: La “fabra” de l’or… perdó, volíem dir la febre, d’Antoni Lluís Martínez Furió i Enric Xavier Ferrús Fayos, publicat en el llibret de la Falla Borrull-Socors.

 

- Premi Mocador: “Ara fa un segle. Les falles de la València de 1912”, de Juanjo Medina Bonilla i Manuel Sanchis Ambrós, publicat en el llibret de la Falla Comte de Salvatierra-Ciril Amorós.

 

- Premi Emili Llueca: “Les falles, bressol de llenguatge popular valencià”, d’Albert Vidal, publicat en el llibret de la Falla el Tabalet de Sagunt.

 

- Premi Mestre Ortifus a la millor portada: llibret de la Falla Sant Roc de Torrent, dissenyada per Eugenio Simó

 

- Premi Mestre Ortifus a la coherència en els continguts: llibret de la Falla Arrancapins de València.

 

Entre els assistents estaven les falleres majors i infantils d’Alzira, Sagunt, Torrent i Paiporta; representants dels Ajuntaments i de les juntes locals de València, Torrent, Alzira, Sagunt i Paiporta, i representacions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Conselleria d’Educació i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers.

 

Entre el públic hi havia també fallers de diferents comissions i agrupacions de falles de la ciutat de València i de diferents pobles de les comarques de l’Horta, la Ribera i la Safor que han participat en els diferents concursos literaris de les Lletres Falleres, que van omplir de gom a gom el saló d’actes i van obligar a instal•lar cadires addicionals per a una part del públic que va haver de seguir dret el desenrotllament de la cerimònia.

 

Com a colofó de la festa va actuar el poeta Salvador Bolufer, que va vore complit el seu desig de ser el mantenidor d’una fallera major, amb una intervenció en què, amb el seu característic humor de sorna i enginy, va recitar el poema “A ella”, fragments de “La bíblia a vers” i sonets de 13, 14 i 15 versos.

 

L’originalitat també va estar present en el final de festa, amb un “botellot d’honor” en què es va poder degustar vi del celler Pago Casa Gran, de Fontanars dels Alforins, i un assortiment de melmelades de Trévol, de Montserrat.

Amb la tecnologia de Blogger.