Dos nuclis i una sola ciutat

Sagunt és una ciutat amb una diversitat cultural que impressiona a qui ens visita. La nostra ciutat sense ser capital de província o de comunitat pot ser una de les més “cosmopolites” de la Comunitat Valenciana. Aquesta diversitat cultural en tots els àmbits s’esdevé de la idiosincràsia i eclecticisme que el municipi, amb dos nuclis urbans importants, té com a característica pròpia i diferenciadora. La Història és com és, i no pot ser d’altra manera, i per raons històriques Sagunt ha sigut centre de cultura i d’aculturació, perquè la convivència entre diferents cultures així ho ha permès.

La nostra ciutat en si és un clar exemple de tota aquesta història, les seues restes ens ho mostren i ens ho recorden en cada lloc del nostre poble. Perquè la cultura saguntina és dinàmica i els ciutadans saguntins som creadors inconscientes d’obres, projectes o actes i esdeveniments culturals que tenen un principi i un fi, o que tenint-lo, s’allarguen en el temps. Restes iberes, romanes, medievals (musulmanes, jueves i cristianes), modernes contemporànies formen part del cor dels ciutadans saguntins i d’aquells que tan ben acollits busquen en la nostra terra un lloc millor. Els dos nuclis urbans així ens ho presenten, en la seua estructura urbana (la Vila, barri obrer, Gerència...), i alguns edificis (Teatre, Santa Maria, El Salvador, la Nau i els Alts Forns...), i també ens ho fan viure cada volta que els nostres veïns eixen al carrer a manifestar la seua alegria en les festes patronals, de barri o religioses. La Festa, els Patrons, Begonya i les falles són les festes més importants de la ciutat, són per tant exemples d’aquesta cultura viva que està present entre nosaltres.

Dos nuclis i una sola ciutat. Ací trobem la grandesa del nostre poble, la seua idiosincràsia fa possible que tots aquests aspectes ens identifiquen com una ciutat “cosmopolita” i eclèctica, perquè en ella hem cabut, cabem i cabrem tots; perquè la seua societat fa possible a través de les seues associacions, entre altres coses, viure del folklore i al mateix temps de la “Cultura”; perquè tan de bo és possible passar des d’allò més antic a allò més actual, trobar-nos a un llaurador o a un assalariat, llegir una làpida romana, un llibret, un llibre o una web.

Cada vegada més, les nostres associacions culturals i les nostres festes estan implicant-se en el fenomen recuperador del nostre patrimoni cultural, servint-se dels llibres i de les tecnologies més innovadores. És el cas de la Falla el Mocador, una associació cultural que des de fa temps uneix eixos dos caràcters tan nostres com són el festiu i el cultural, que ofereix l’estima i alegria al seu barri on planta la falla i per suposat a la ciutat; també un excel·lent llibre que espera optar a un premi encara millor que l’any passat; i una web amb un canal on es reprodueixen reportatges i altres aspectes de la falla.

La Falla el Mocador pot servir-nos com exemple de tot el que fins ací s’ha dit, la seua trajectòria cultural així ho demostra i el seu llibre d’enguany que tracta el Sagunt del segle XX-XXI, centrat com hom pot esbrinar en el Port, és el més clar exemple de convivència entre ciutadans i barri, folklore i cultura, tradició i modernitat, societat i ciutat.

Ignasi Corresa, amic.

Publicat a:
http://www.lasprovincias.es/valencia/20080131/morvedre/nuclis-sola-ciutat-20080131.html
http://ciutatglobal.blogspot.com/2008/01/dos-nuclis-i-una-sola-ciutat.html
Amb la tecnologia de Blogger.