La Falla El Mocador presenta el seu Llibret "El Mocador, temps i espai viscut"

La presentació serà el proper dimecres 13 de febrer a les 19'30 hores i correrà a carrec de l'actual Alcalde de Sagunt, Alfredo Castelló.

El proper dimecres la Sala de l'Aula de Cultura de Bancaixa, Capellà Pallarés. en aquest acte en la Fundació Bancaixa-Sagunt la comissió de la Falla El Mocador vol presentar el seu llibret, "un llibret amb molt d'esforç que ha supossat moltes hores de treball per a poder vore la llum aquest Llibret que vol servir de manual de conculta per a contar la història més recent de la nostra ciutat", comenta Hugo Morte, "ja que en ell es fa un repàs al segle XX i al XXI des d'una optica històrica, social, religiosa i medi ambient, centrant-se sempre en els temes cuotidians", aseverava el coordinador del llibret d'enguany.

Innovació. Eixa es la paraula que defineix la il·lusió de la Falla per al llibret d'enguany tal i com expliquen "voliem aportar alguna cosa nova al món faller, poder donar-li una volta més al tema dels llibrets i de la falla en sí", ja que com afirmem les Falles han de fer cultura no sols durant la setmana fallera "si no ser un referent dins de la nostra ciutat i poder aconseguir amb coses innovadores el prestigios títol de Festa d'Interés Turístic Nacional"

Per tot açò la Falla El Mocador li dona una volta més a això de fer cultura i presenta el seu canal de televisió a la plataforma gratuïta youtube.com, sota el nom ElMocadorTV. Els responsables de la falla afirmem que es "un nou pas en la Falla", ja que aquesta novetat es suma a la del Llibret, que enguany, i per primera vegada, contarà amb un DVD amb un reportatge musicat que té per títol "25 Anys de Reconversions" i en el que es veuen imatges del tancamant de la capcelera dels Alts Forns del Mediterrani entre l'any 1983-1984.

El material per a elaborar aquest documental ha estat cinc hores d'enregistraments de programes de l'època en la qual moltes persones van haver de deixar de treballar en la factoria, preses de diferents canals de televisió, ha explicat el membre de l'associació El Fornas, Carles López, associació que ha realitzat aquest documental-homenatge.




"Encara que es tracta d'uns videos musicats, que no arrepleguen testimoniatges, les imatges són molt impactants", ha assenyalat López. També, qualsevol persona que estiga interessada, pot accedir a veure els diferents programes d'aquest canal a través del següent enllaç http://es.youtube.com/ElMocador, encara que en la seua plana web http://fallaelmocador.campdemorvedre.org/, podreu trobar un enllaç directe per a poder descarregar una imatge del DVD per a poder ser copiat, aquest DVD té una llicència Creative Commons en la qual especifíca que no es pot comercialitzar ni modificar el seu contingut, "aquesta aposta arriscada de penjar en la xarxa de xarxa el contingut del DVD és pel fet de poder arribar a més gent, ja que, hem de ser realistes la nostra falla no abarca tot el que voldriem i es una llàstima que la gent no puga disfrutar de tants magnifics documents gràfics".

Llibret de la Falla 2008

Al llarg de 316 pàgines, els membres d'aquesta associació cultural repassen la història de Sagunt durant els segles XX i XXI i, per a això, han contat amb el suport de persones destacades en l'àmbit cultural, educatiu i polític.

Una mostra d'això són els articles del cronista Emilio Llueca; el professor titular del departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València, Juan Ramón Gallego; l'historiador d'Art Ignasi Corresa; el candidat del PP a València, Esteban González Pons, i el Centre d'Estudis Mediambientals de la Comunitat Valenciana, entre d'altres.

Cal destacar la col·laboració amb el Departament d'Economia Aplicada i per el seu esforç en vers de la cultura i de la Falla El Mocador, el professor Juan Ramón Gallego afirma que el Llibret de la Falla, "constituïx una iniciativa local de revitalització de la societat civil de la qual tots podem aprendre." Aquest manual de consulta també està recolzat per el Centre d'Estudis Mediambientals de la Comunitat Valenciana, i aquesta es la segona innovació del Llibret del 2008 ja que es conta amb una part importantíssima de Medi Ambient, prologada per Esteban Gonzalez Pons, ex-conseller de Medi Ambient, la qual es ta impressa amb material 100% reciclat i li dona un color diferent dins del Llibret per a que "així resalte a l'hora de llegir-ho ja que es un tema molt important i que actualment esta en boca de tot el món, com es el canvi climàtic i el que nosaltres, tant falles, ciutadans i empreses podem fer per a paliar-ho", afirma Albert Llueca que ha sigut el coordinador de la part literaria del llibret.

Sense oblidar, tampoc la gran secció dedicada a la Falla ensí on la coordinadora ha sigut Rosa Benet, i on abanda de les típiques seccions, enguany s'ha afegit un estudi sobre indumentaria valenciana, on peça per peça es descriure tot el vestits dels valencians i les valencianes des del segle XVI al XIX.

Efemèrides

I com cada any el llibret te una secció de homenatges, homenatges a efemerides que ocorreixen en aquest any 2008, la primera es la del 25 aniversri del decret de tancament de la Fàbrica que està present durant tota la part literia del llibret. Altra efemèride que repasem al llibret es la del Centenari de la Societat Lira Saguntina on fem un recorregut per les bandes del Camp de Morvedre i ens detenim de manera consisà en el naixement de la Lira Saguntina.




Aquest projecte, que enguany arriba a la seua fí, no seria possible si el Mocador no tinguera altres Associacions col·laborant amb ells fent de les falles culura viva, per això cal destacar el treball de l'Associació Cultural L'ARXIU que ha liderat, junt a la falla, aquest bast projecte de realitzar un recorregut per la història de Sagunt, des d'ARSE fins a PARC SAGUNT.

Tot això, sense oblidar el gran esforç d'un grup de fallers que han compost l'equip de redacció, per a aconseguir que el producte final sortís en les condicions que mereix i estigués preparat per a ser presentat dimecres que ve 13 de febrer en la sala Capellà Pallarés.
Amb la tecnologia de Blogger.