L’ASSOCIACIÓ CULTURAL FALLA EL MOCADOR PRESENTA EL LLIBRET DE L’EXERCICI 2006-2007

La presentació correrà a càrrec de Concepción Gómez i Ocaña, Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística, de la Generalitat Valenciana. La Falla el Mocador ha fet un esforç sublim per a poder condensar en 260 pàgines, 104 d’elles a tot color, les seues inquietuds i les dels seus col•laboradors, i homenatjar així als fallers fundadors de la Falla, ara fa 28 anys, i als artificis del primer premi rebut de mans de l’Ajuntament de València l’any 1982, 25 anys fa d’aquesta efemèride, la més gran de la falla i la única volta que una falla de la Junta Fallera de Sagunt a rebut aquest guardó, d’ací la seua importància a nivell local i comarcal.

Les Falles son cultura, pot ser art i convertir-se, a més a més, en objecte artístic. Així ho demostra el llibret de la Falla el Mocador que ha preparat per a aquest exercici 2006-2007, i que serà presentat en la Sala Glorieta – Fundació BANCAIXA, del nucli històric de la ciutat de Sagunt, el proper 1 de març a les 20 hores i que contarà com a convidada d’excepció de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Política Lingüística, Concepción Gómez i Ocaña.

El llibre es una mostra de les inquietuds de la falla i dels seus col•laboradors, en els que es troben Mossen Josep Martinez i Rondàn, cronista i autor del llibre que guanyà el primer premi otorgat a l’any 1982 per l’ajuntament de València i que posteriorment seria adjudicat des de fa ja uns anys per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, Emili Llueca, historiador, cronista i periodista, Ignasi Corresa, historiador, i per amics de la falla com son la Societat Lira Musical Saguntina, els Germans Caballer, Art al Quadrat, i una llista de més de 20 persones, associacions i empreses que han col•laborat de manera desinteressada que han volgut donar a conèixer el prestigi i reconeixement, ja no tan sols al monument de la Falla el Mocador, sinó a la seua aposta per la cultura i a la seua política cultural i lingüística que duen a terme des de fa ja més de 25 anys com a falla.

El procés d’elaboració d’aquest llibret ha sigut costs tal i com confirma Hugo Morte, uns dels coordinadors de l’edició, “es molt difícil per a una falla tant xicoteta com la nostra poder dedicar tant d’esforç a una cosa tan important com es la cultura i el nostre llibret, que al final es el que es queda, el resum del que ha sigut l’exercici faller, ja que el monument es consumeix amb el foc el dia 19 de març”, també cal destacar “el recolzament per part d’altres falles i de la junta directiva, del seu president, de les falleres majors i de la Secretaria de la Junta Fallera de Sagunt en totes les activitats que hem realitzat i esperem realitzar”.

Des de la Falla el Mocador destaquen l’importancia per al conjunt de les falles, en general, la presència demà 1 de març de la Secretaria Autonòmica en la nostra ciutat “i es més, recolzant l’activitat d’una falla, i donant així un recolzament més, de caràcter important, a la possibilitat de que les falles siguen considerades de festa d’interès turístic”, continua Hugo Morte.

Els coordinadors del llibret volen destacar “la multitud de possibilitats” que s’obrin al ajuntar en un mateix espai a representants polítics, fallers i públic en general, per a poder acostar postures i mostrar el recolzament massiu que, per part de la ciutat de Sagunt, tenen les falles i com a tal els interessos turístics, festius i culturals de la pròpia comarca.

Hugo Morte vol ressaltar que la falla el Mocador “està avançant” en l’aposta “per la qualitat, el disseny i la innovació” com a “vía d’integració i de competitivitat” pel que fa “al creixement de l’Associació Cultural Falla el Mocador com a un ent cultural important dins de la comarca del Camp de Morvedre”. Per aquest motiu els darrers mesos han obert la seua web a internet http://fallaelmocador.campdemorvedre.org i volen donar una visió més de la festa per excel•lència dels valencians introduint en ella els articles del seu llibret en una versió en castellà “per a que els nouvinguts a aquesta terra puguen gaudir de les falles com ho fem nosaltres i puguen sentir-se part indispensable de la nostra FESTA”, destaca Hugo Morte, i inicien així una campanya d’integració de la seua falla amb el medi en el que viu, el seu barri i la seua ciutat.

EL PROJECTE CULTURAL
Els valors que defineixen el projecte cultural de la Falla el Mocador es podríem resumir en set paraules que poden marcar el rumb d'aquesta experiència de futur i de present. El VALENCIANISME, defensa de la cultura i la tradició de la nostra terra, València, la nostra llengua i la nostra forma de ser i de pensar. L’ENTUSIASME, intenten contagiar l’entusiasme d'estima d'un poble, d'una comarca, en constant canvi per a poder contribuir a fer-la més gran i més atractiva per als de fora i si més no per a la gent que viu en ella. La MODERNITAT, com a canvi en les funcions que des de sempre han tingut les associacions culturals i les falles. La SENSIBILITAT, sensible a les situacions actuals, als nou vinguts, al canvi, preocupats per la nostra memòria, pel nostre patrimoni. OBERT i DINÀMIC, un projecte en constant evolució i que s'acopla a les necessitats de cada moment. I amb la màxima de ser JOVE, aquest projecte integrat dins d'una dinàmica anual pot ser, i esperem un punt de referència a nivell comarcal.
Amb la tecnologia de Blogger.