MOVIMENTS SOCIALS DE REUPERACIÓ DEL PATRIMONI

Vivim en un País que des de fa anys es troba immers en una situació de recuperació de la identitat que en la majoria dels casos va lligada a la recuperació del nostre patrimoni cultural. És veritat que la identitat d'una societat té a veure amb el patrimoni cultural perquè ha estat —i és en cada moment— el seu fruit, tot i que no és l'únic factor que l'identifica. La comarca del Camp de Morvedre és un territori fortuït en aquest sentit per la gran quantitat d'elements patrimonials que encara conservem, malgrat de la quantitat important d'altres que hem fet desaparèixer.



El patrimoni cultural és important mentre tinga el seu sentit i el seu lloc. Quan deixa d'ocupar el seu lloc, és fàcil deixar-lo perdre si, tal i com passa en l'actualitat, no l'intentem trobar un altre més adequat, si bé, no l'adaptem. El patrimoni cultural que ens envolta és ric però no tot salvable, perquè com ja hem dit, hem de trobar-li el seu sentit i la seua funcionalitat en la nostra societat, de vegades molt allunyat del que originàriament fou. En aquest sentit és molt important estudiar-lo, però també donar-lo a conèixer, difondre'l, per a que els nostres successors puguen conèixer-lo millor, entendre la nostra cultura que a dia d'avui canvia vertiginosament.

En aquest punt es troba el fenomen associatiu que a la nostra comarca té una importància vital per a l'estudi, recuperació i conservació del patrimoni cultural, perquè gràcies a la difusió dels seus treballs ens apropen la cultura i ens la donen a conèixer. Parlem, doncs, d'associacions com el Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, Arrels (a Estivella) i Punt d'Encontre (a Petrés) entre altres moltes. Aquestes associacions es dediquen sobretot a l'estudi i, com deia el nostre amic Josep Antoni Lluesma en la presentació de l'últim número de Braçal, fan patrimoni. Altres associacions com les associacions falleres, Campaners de Morvedre, la Lira, les confraries del Remei, Minerva o la Sang entre altres, fan patrimoni, altres ho són, el conserven, recuperen, o el creen.

La recuperació del patrimoni ve donat des del molts punts de vista, però una de les millors formes de recuperar-lo és, com hem dit, donar-li una utilitat que el faça possible dintre de la nostra societat. En aquest cas, les associacions falleres, dintre de les seues setmanes culturals, i sent conscients que ells mateixa per si sols ja son un element patrimonial, estan ajudant a recuperar el nostre patrimoni cultural. Fa poques setmanes la falla la Palmera organitzava una exposició sobre campanes i campaners, la falla El Mocador ho va fer sobre imatges de Sagunt del segle XVIII i, a més a més, va fer unes visites guiades a la ciutat, perquè és important conèixer per a estimar, de manera que només així puguem valorar que hem de conservar. Aquest interés pel nostre patrimoni des de les falles és interessant perquè trenca amb les activitats culturals típiques pensades només per als membres de les associacions, i extrau de la falla les seues activitats, fent partícip a la societat del seu interés, al cap i a la fi, un benefici comú.

Enguany, fent-se partícip d'eixe interés comú a tots, que és el patrimoni, la falla El Mocador ha publicat un meravellós llibre que no podem anomenar tan sols llibret, i que expressa la voluntat d'aquesta falla de ser una associació oberta al seu municipi i a la seua comarca. El llibre que, amb el millor criteri continua sent en part llibret de falla, expressa la voluntat de treballar per el bé comú de la societat, pel nostre patrimoni cultural, donant a conèixer no només articles literaris, sinó també les reflexions fetes en la seua setmana cultural sobre aspectes patrimonials, articles d'opinió dirigits a jòvens, articles sobre la nostra història, les nostres tradicions... i tot açò sota un disseny innovador que garanteix la qualitat d'un llibre que busca trencar amb el format habitual i convertir-se, perquè no, en una publicació d'interés per a la ciutat. Aquest llibre que vol fer història en la falla, vol fer també patrimoni. Desitgem que aquest sentiment ampli i beneficiós per a la comunitat de Morvedre, servisca d'exemple a altres tantes associacions.


Ignasi Corresa
Col·laborador Falla el Mocador
Preseident Colla Campaners del Camp de Morvedre
Amb la tecnologia de Blogger.