Més de 25 anys de Falla

RECONEIXIMENTS D'AQUESTOS XXV ANYS



Com tots vostés saben, enguany, la Falla El Mocador, celebra el seu XXV Aniversari. El passat 12 de novembre del 2003, en el saló d'actes del Consell Agrari, comptant amb la presència del seu President En Francisco Fernández i de la Junta Fallera de Sagunt; representada per les seues Falleres Majors, xiqueta Andrea Ramos i Calvo i senyora Mª José Almarcha i Fraga; així com del President de la Junta Josep Ramón Candel i Giner i del Vicepresident d'esta, Vicente Gómez i Díaz, vam celebrar la cerimònia d'exaltació d'esta celebració.


El dit acte va estar presidit per les Falleres Majors de la Comissió, xiqueta Sonia Blasco i Guillem i senyoreta Julia Villar i López acompanyades pels seus respectius presidents Víctor Blasco i Guillem i Pedro Morte i Abellán, actuant com a mantenidora de l'acte Remedios Hervás Torres.
L'emotivitat, va estar patente en tot moment, ja que es van repassar els XXV anys d'història que han portat a esta comissió al lloc que hui en dia ocupa dins del món de les Fallas en la nostra Ciutat.


Volem, en estes línies, fer un breu reconeixement, evocant i recordant les persones que ens han ajudat a arribar fins ací.


Segons consta en altres llibrets d'esta Associació Cultural, la formació de la Falla va ser un acte impulsiu, originat per una conversació d'un grup d'amics en les pasqües de l'any 1979 enfront de la Porta d'Almenara del castell de Sagunt; una conversació que va girar entorn als costums i maneres d'entendre i defendre les tradicions valencianes.


Este siguè el motiu pel qual, inicialment, la indumentària dels hòmens que formaven la comissió, estava composta per brusa negra, mocador al cap, pantaló negre, faixa i espardenyes; així com que l'emblema dels estendards fóra la porta d'Almenara o que la música que ens ha acompanyat en tot moment, haja sigut Tabal i Dolçaina; interpetada pels Germans Caballer.


Cal destacar, el fet, que el primer President que va tindre esta comissió, fóra precisament el mateix que enguany l'encapçala, Pedro Morte i Abellán….


No va faltar en l'acte, i tampoc volem que ho fassa ací, un record molt especial per a totes aquelles persones que van formar part i molt important en la formació, consolidació i desenrotllament del que és hui "El Mocador".


Fallers de la talla de Ramón Castelló, Torres, Paco Ferrer, Ximo Benet o Nazario Alepuz que ens van deixar en el camí però continuen en els nostres cors.


No podem evitar, mencionar, a les persones que van fer possible, amb la seua aportació, l'haver pogut, en les dos setmanes culturals que s'han dut a terme, presentar unes exposicions tan dignes d'al•lusió, ells fòren Francisco Martí Caruana, Fortunato González i la família Sánchis - García propietaris del Forn de l'olleria; així com el Club de Futbol Saguntino.


Evocant estos XXV anys, cal destacar, la figura de Francisco Marco i Tortajada i del seu grup de treball, com a artista faller, l'art que ens ha acompanyat durant gran part d'este camí.


Dins del món de les fallas, fa la sensació que sempre pasem per alt d'una o una altra manera, la llabor dels mantenidors i dels autors de llibrets que ens han fet viure intensos moments plens de sentiment.


Per este motiu, no podem oblidar fer una breu ressenya a aquells que han aportat el seu treball al caminar d'esta associació.


Enric Peris Vidal, Vicente Soler, Antonio Pérez, Cipria Ciscar…, han sigut algunes de les persones que han estat al nostre costat però, volem i hem de destacar, cinc noms que han significat molt per a nosaltres; Nazario Alepuz i Herrero, Alberto Corresa i Esparcia, Emilio Llueca i Ubeda, Rafel Tomás i Llopis i Vicente Vayà i Plà.


Durant estos anys, no tot han sigut alegries, com es poden imaginar… però, en tot moment bo, roín o regular, ens cap la satisfacció d'haver pogut comptar amb el suport de la resta de les comissions que formen la nostra Junta Fallera de Sagunt i a les que des d'estes línies volem fer arribar el nostre més sincer agraïment.


Però una comissió fallera són persones…….. persones que li roben temps al temps per a treballar per allò que volen mantindre…, són organismes que, encapçalaments pels seus Presidents i Falleres Majors, lluiten dia a dia per cada nou exercici.



No podem oblidar mencionar Falleres com Mª Carme Silvestre i Carrasco que va ser Fallera Major de Sagunt l'any 1982 i a Rosa Benet i Carot, Fallera Major infantil en 1991 i Fallera major en 1998 que tan dignament van representar a la nostra Junta i fòren orgull de la nostra Comissió.



I per a acabar, este breu recorregut per la història d'esta Associació Cultural, només ens resta agrair a tots aquells que en un moment o un altre de la seua vida, han tingut o tenen una vinculació amb nosaltres, el suport que sempre ens han mostrat.



Gràcies de tot cor...

Amb la tecnologia de Blogger.