Els millors llibrets de la Comunitat

La III Mostra reuneix a Gandia als experts en llibrets i es converteix en una reivindicació de l'utilització del valencià més enllà de l'àmbit faller. La tercera edició de la Mostra de Llibrets de la Comunitat Valenciana ha reunit al Museu Faller de Gandia als professionals dels llibrets de falles i fogueres d'un total de 69 associacions així com a les principals editorials valencianes relacionades amb la festa del foc. La inauguració ha estat a càrrec de la primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil; del President de la Federació de Falles (FdF), Jesús Garcia; i del professor del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i membre de l'Associació d'Estudis Falleres (Adef), Gil-Manuel Hernández Martí. Representants de falles i fogueres d'Alacant, València, Xàtiva, Torrent, Paterna, Cullera, l'Eliana, Catarroja, Silla, Sagunt, Mislata, Pego, Dénia, Borriana o Burjassot, a més de les de Gandia i Benirredrà, s'han donat cita a una jornada on han pogut dependre coses d'altres localitats així com veure les novetats, tècniques i intercanviar llibrets i adreces. A l'acte inaugural assistí també el director de Polítiques Culturals de l'Ajuntament de Gandia, Antoni Durà així com regidors del PP, Carla Ripoll, i del Bloc, Facund Puig, a més de representants de les comissions falleres gandianes, Federació de Falles i de les editorials valencianes.

Liduvina Gil ha donat la benvinguda als assistents en nom de l'alcalde de Gandia, José Manuel Orengo i ha felicitat tant als organitzadors com als assistents “per acudir un dissabte a treballar per la festa, des dels més diversos racons de la Comunitat, tot per promocionar la llengua, buscar la qualitat i intercanviar idees per donar una major prestancia als vostres treballs” i ha aprofitat l’avinentesa per convidar als presents als actes que l'Ajuntament de Gandia està organitzant per al 2010 amb motiu del Vè Centenari del naixement de Sant Francesc de Borja.

Per la seua banda, Gil-Manuel Hernàndez va aprofundir en la seua intervenció en la problemàtica dels llibrets de falla i lamentà que “a València, sols 20 o 30 llibrets es presenten als premis de promoció del valencià” al temps que va explicar que “el valencià està en una creixent ritualització a València, donat que sols s'utilitza als llibrets, al casal, en falles… i queda reduït perquè no s'utilitza col·loquialment, està com si fos el llatí, i el llibret te una funció més enllà de la festa i això ho tenim que reflexionar” digué a Gandia aquest membre de l'Adef qui ademés reconegué que «el valencià, a l'Horta o a València deu eixir del llibret, cosa que afortunadament no ocorre a altres localitats o comarques del País Valencià”.

Jesús Garcia va agrair la presència dels assistents i els va emplaçar a una propera mostra de llibrets on podran gaudir definitivament “del projecte museístic que serà tot un referent pedagògic i cultural”. Una Mostra que va estar patrocinada per l'empresa Tecseg i que va permetre als assistents de gaudir d'una jornada d'intercanvi cultural.

El públic també va jugar un paper important al apropar-se al Museu Faller al llarg de la jornada donat que va poder gaudir dels 22 llibrets de les Falles de Gandia, que són tot un referent a la Comunitat Valenciana, així com dels millors exemplars que s'editen a altres localitats i que, en algunes d'elles, estan per davant de Gandia. Així mateix pogueren conèixer de prop les publicacions d'editorials com Denes i els productes que oferta aquesta editorial arrelada a la Safor, donat que un dels titulars és Francesc Ferrer, fill del lingüista de La Font, Francesc Ferrer Pastor, tota una institució en la llengua.

Altre aspecte que va gaudir de visites va ser les empreses editores de revistes com Cendra, Actualitat Fallera amb els seus anuaris i els números dedicats a Juntes Locals Falleres de la Comunitat; la prestigiosa revista El Turista Fallero, que edita Bayarri, i que els assistents varen poder gaudir a uns preus excepcionals de números d'altres anys així com vídeos, llibres o cedés. L’estant de l'Adef també va ser molt visitat, sobre tot pels estudiosos de la festa que no varen voler perdre’s aquesta oportunitat de gaudir d'aquestos exemplars. També Molina-Claret o el llibret del centenari de la Falla Arrancapins de València o el “Paellofilia”; el llibret de la falla Duc de Gaeta-Pobla de Farnals sobre el canvi climàtic; entre d'altres així com veure que falles de Gandia havien estat inspiracions per a altres localitats com ara Pego.
Un dels estants més visitat, lògicament pel públic participant en la mostra, va ser el de la pròpia Federació de Falles on s’exposaren les publicacions com ara els llibres co-editats amb el CEIC i el Iaraní; el Foc i Flama; els Pepitos; els programes de festes que s'editen a Gandia.

A migdia va tenir lloc la xerrada sobre “La necessitat de contemplar certs aspectes legals en el registre dels llibrets de falla i foguera” com ara els ISBN, el Dipòsit Legal, donat que ja no es tracta de simples fulles que arriben al veïnat sinó que van més enllà per la qualitat literària que la majoria d’ell te i que resulten llibres amb temàtiques interessants i fins i tot, amb textos enriquidors i que aporten moltes coses a la nostra cultura i llengua, d’ahí també el preservar eixa identitat en el salt qualitatiu de simple llibret a un llibre de o sobre falles.

La jornada del matí va concloure amb un dinar al mateix Museu Faller on pogueren tots compartir i raonar sobre els aspectes tractats al matí. Ja per la vesprada, després d’una visita al Museu Faller, es va procedir a presentar via multimèdia alguns llibrets de falla que participaren a la III Mostra, un acte que es va dur a terme a la Sala d’Assemblees de la FdF i on els membres de falles i associacions pogueren explicar les tecnologies emprades, els dissenys i els motius que els ha dut a realitzar aquest tipus de llibret. Un fet que va estar seguit per molts dels assistents a la mostra donat l’interès que mostraren amb les seues preguntes. Posteriorment es va fer la presentació dels darrers números de les revistes de l’Associació d’Estudis Fallers (Adef), el Pensat i Fet, Cendra, etc per tancar la jornada amb una no menys interessant taula rodona sobre “Les noves tendències gràfiques i estètiques als llibrets de falla” on es pogueren esplaiar entre el que es fa ara a algunes localitats de la Comunitat Valenciana front al llibret clàssic de tota la vida, debatent si s’ha perdut o s’ha guanyat amb aquestos canvis. La jornada va concloure amb la cloenda i uns balls valencians, emplaçant el Vice President de Cultura de la FdF, Josep Lloret a la quarta edició que serà l’any vinent al mateix lloc però amb molts més atractius.
Amb la tecnologia de Blogger.